Op Grote, het Buikslotermeerplein, komen 2800 woningen. In de plannen staat ook dat er rigoureus vergroend gaat worden. Wij dachten meteen: hoe dan? Er is weinig openbare ruimte en deze is grotendeels van de ondernemers. Op de maquette zijn de daken van de 11 hoge torens die er komen en een paar lagere daken groen ingetekend maar dat is geen openbaar groen. Als je zo intensief wilt bouwen in een al versteend stuk stad zul je rigoureus anders moeten gaan denken over de weinige openbare ruimte die er is.
Daarom zeggen wij:
1) GROEN TENZIJ
Alle openbare ruimte vergroenen, verharding weghalen, tenzij er bijvoorbeeld ook mensen met een beperking moeten kunnen lopen of een hulpdienst moet kunnen komen.
2) EERST GROEN
Als je bewoners serieus neemt in dit stadsdeel laat dan zien dat je wilt vergroenen en start daarmee. De gewoonte is eerst bouwen en dan het groen. Meestal is dan de grond en zeker het geld op. Bovendien zitten de omwonenden dan de komende 20 jaar in een “transitie gebied”; het stof en de herrie en de omleidingen enz enz. Draai het om, door eerst het groen te doen laat je zien dat je ook de bewoners die er al zijn ziet.
Deze ideeën hebben we vanuit RAN ingebracht in overleggen met het projectteam dat gaat over het Buikslotermeerplein. We besloten dat het goed was om eens te kijken over de stadsgrens en op zoek te gaan naar goede voorbeelden. En zo kwam het dat we o.a. met projectleider van BSMP, de voorzitter van de ondernemersvereniging, een ambtenaar die gaat over groen in noord en een landschapsarchitect naar Alkmaar gingen. Niet alleen om de vergroening en transformatie van winkelstraat De Laat te bekijken, maar ook om meer te leren over het proces achter deze herontwikkeling.
Het was een interessante middag, waarin dieper werd ingaan op de stappen, uitdagingen en keuzes die bij dit project kwamen kijken. We spraken er met iemand van de gemeente en het ontwerpbureau. Zij hebben verteld over de samenwerking tussen de gemeente, omwonenden, ontwerpers en ondernemers, en ons mee genomen in het traject dat heeft geleid tot deze innovatieve stedelijke vergroening.
We zagen het belang van een goed geformuleerde opdracht. Want in Alkmaar kregen ze mee dat De Laat de mooiste winkelstraat van Nederland moest worden: hittebestendig, met waterberging en rekening houdend met meer bewoners en minder winkels; kortom toekomstbestendig.
Een dag vol inspiratie voor hoe het ook kan.
Comments